Uppteckning nummer NM-KHA0518

Meddelare: Margareta Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Haverö första kyrka började byggas på en holme i sjön Meingen, men det gick ej få den färdig, ty det, som byggdes på dagarna, rev jordbyggarne ned på nätterna. Så hittade man på att bestämma platsen för kyrkan sålunda:

Man skulle släppa en stock ur kyrkbygget i sjön och låta den flyta, vart den ville. Då den tog land, skulle man sätta för den en otämd fåle, och där den stannade med stocken, skulle kyrkan byggas. De gjorde så, och det märkliga inträffade, att stocken flöt mot strömmen till sjön ovanför. Där byggdes kyrkan och står där än i dag.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner II. Sägner om kyrkobyggnader.