Meddelare: Johan Sund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Jag har länge misstänkt, att en käring här nere i byn, som hette Inga, skulle ha baran, men riktigt säker var jag inte. Men så en sommarkväll, då jag höll på stänga hagen här borta, kom kärken hennes och gick förbi efter vägen neråt byn. Så lade gumman märke till, att det var färsk baraskit efter vägen, där de gått. Kom hon så och bar en sån där rusa till mig på en spån, "det var bra, det du!" sade jag. "Vänta, ska vi väl se efter, om inte Inga ska finna för gott hålla baran från mina husknutar!" Tog jag så och ställde i ordning lite med den där baraskiten, men jag hade brått, så jag inte fick göra det så, som jag ville, men så pass kunde jag då, att den där satans Inga fick gå och våndas hela natten. Då fick jag höra detta, var jag ej oviss längre om vem som rådde om baran. Ställde jag så om, att Inga på skvallervägen fick höra, vad jag gjort, men nog slapp jag se till den där ohyran sedan. Hade jag haft tid bränna den där rusan i björkkvist, skulle Inga fått se på annat, hon. Hon hade fått lov komma dit själv då. Nu fick jag åtnöja mig med att borra ett hål på norra sidan av en al och ha i detta något av baraskiten, och så slog jag en tapp i hålet, så att det blev alldeles tätt, och då vart det tapp för assölet på henne med.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen IX. Bära, Puke, Mjölkhare.