Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

Jag har då aldrig sett baran, men den lär då verkligen ska ha funnits. Då mor min var ogift, var hon i bodarna, och en morgon hade baran skitit en stor rusa på dörrstocken, då hon skulle gå ut på morgonen. På den tiden brukade pojkarna gå till flickorna på lördagskvällarna. Mamma hade en sån hos sig, och så sade hon till honom: "Men har du sett på! Baran har skitit en stor rusa här" - "Tag hit den!" mente pojken. "Jag skall bränna den". Jaha, hon kastade den i elden, och karlen satte sig med en käpp i handen och vaktade. Om en stund kom där in en käring, som såg mycket orolig ut. Ingenting sade hon, men hon syntes ha lust komma i spisen men slapp ej till, ty karlen satt där. Om några ögonblick gick hon. Det var hon som rådde om baran. - Det lär nog vara de, som har den nu också, eftersom han far och skiter uppefter alla stubbar.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen IX. Bära, Puke, Mjölkhare.