Uppteckning nummer NM-SHA0393

Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp

Min farfar nybyggde också här. På den tiden fick inte kvinnofolkena gå så fint klädda som nu och hålla sig till lättsysslorna. Farfar var hård och sträng. Då han satte upp stallet, fick farmor sköta ena änden av stocken, då den skulle upp på timringen alldeles som en annan karl. Då de hade huset uppe, kom gumman från granngården till dem och sade: "Ja, ni har det då bra, som har fått upp stallet". - "Du skulle ha hållit i din ände på stocken du, som jag fått göra, så hade ni också haft stallet uppe", svarade farmor. Då den andre gått tog farfar och gav farmor stryk, för att hon talat om, att hon arbetat på timringen.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner I.