Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Abrahams Greta väst i gåta talade om, att hon en gång hade varit så svårt avsatt av värk. Så hade det kommit en sån där racklare (luffare), och han hade lagat ihop något slag i en flaska, som hon kunde smörja sig med. Hon gjorde så och blev bra. Så hade karlen sagt, att, om hon passade på och spädde på med brännvin i flaskan, så att den aldrig blev tom, skulle hon kunna ha den hur länge som helst och bota allt sånt där ont, som kommer från jordbyggan och genom trolldom. Han hade läst och ordnat mycket, då han ställde ihop det där. - Men, då hon blev frisk, lät hon det där förfaras, men det säger hon sig fått ångra så många gånger.

Nordiska museet. Frågelista. Botemedel III.