Titel: Att "stä hem" kor.

Meddelare: Änka Elisabet Svanholm  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

Då korna haft ovanan att vilja ligga borta, har de förr i tiden försökt få dem bra igenom detta sätt:

På kvällen tog matmor ett stycke bröd, branog stort, lade det under vänstra armen och sov på det hela natten, så att blev likasom svettdränkt. Genast på morgonen gick hon i ladugården och bröt sönder brödet i tre gånger så många bitar, som hon hade kor. Sedan skakade hon om dessa bitar i koskällan och gav varje ko tre stycken bitar under det hon viskade i kons vänstra öra: "Här ska du stå å väl må, å inte ifrån meg gå!"
Så skulle det bli bra med den delen, trodde de.