Titel: Varsel för storm

Meddelare: Fiskare Per Vilhelm Dahlbäck  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det är en 40 år sedan. Jag var ute vid Lönnbåddan och tog upp fiskredskapen. Jag hade en kvinna med mig. Då vi seglade hem lyfte hon upp seglet och tittade föröver. Då fick hon se en man som satt i en liten, liten båt, men han hade segel som en stor båt. Hon gjorde mig uppmärksam på den där underliga seglaren. Ja, jag såg den jag ochså. Det gick så ofantligt fort för honom. Vi såg honom en tio minuters tid, men då försvann den i mörkret söderut. Strax efter utbröt en den allra värsta storm och den gick i samma riktning, som den där seglaren farit.- Det var ingen riktig seglare, det där, utan det var ett förebud till stormen och det seglade med den vind, som skulle komma. Därför gick det så fort.