Meddelare: Anders Peter Löfstedt  År: 1910

Socken/stad: Ljustorp

Det var en gubbe hemma i Ljustorp, som hade varit i kyrkogården och arbetat. Sedan skulle han iväg till Tjäragodstjärnen för att fiska. Han hade fått dödmull i skorna, och denna knakade han ur i vattnet, då han kom fram till tjärnen. Då kom där upp en käring ur vattnet och sade: "Hade du gjort detta med vilja, skulle jag ha vridit av dig nacken, men får du väl gå fri". Den där tjärnen är förresten märkvärdig på det viset, att det är alldeles omöjligt få fisk i den, om man talar om för någon, att man skall gå dit i löndom, blir man sällan utan, ty där är gott om fisk.

Ur Hammarstedtska arkivet: övernaturliga väsen.