Meddelare: Brita Edström  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp

Det är väl en 40 år sedan. I en gård här i byn höll de på den tiden ett otäckt leverne med supning och dans varför där så småningom blev oknytt. Flera gånger skulle osynliga ha dragit sängkläderna av tjänstefolket, då de sov. De fick hämta igen dem långt ute på golvet. De blev till sist tvungna sluta med sitt syndaliv, och då upphörde även spökerierna. Men dessförinnan hade en bondgumma, som en natt var på hemväg därifrån, mött en stor, reslig präst, som hon aldrig sett varken förr eller sedan. Hon trodde, att detta var hin onde själv, och sen vågade hon aldrig mera gå dit.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen I, Allmänt.