Meddelare: Charlotta Ålund  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Svedje Tynderö

Det är nu en 30 år sedan Lundin i Strand dog. Han hade varit mycket girig och snål av sig, och oenighet hade rått mellan honom och hustrun. Då han nu var död, blev jag lejd att vara med och svepa honom. Det drog ut på kvällen, så att det var sent, då jag gick hem. Då jag kom mittför en lada, som hörde Lundins till, fick jag se en man, klädd i svart storm, komma ut från ladan. Han kom in på vägen och följde mig ett långt stycke, men han höll sig hela tiden på andra vägkanten. Då han inte tilltalade mig, förstod jag, att det inte kunde vara någon riktig människa. Jag befallde mig då i Guds händer. Mera behövdes inte. Han försvann strax. Jag tror att det där var Lundin. Jag blev så underligt matt, och det hängde i även andra dagen. Då jag så kom till Lundins igen för att hjälpa till med att reda till gravölet, talade jag om för hustrun vad som hänt mig, och bad om några slantar, som jag så lade i svepningen till den döde ("gav honom"), och då gick illamåendet om sig, och ingen fler blev ut för, att Lundin "gick igen". - De har brukat så förr, att de givit den döde med sig i graven sådant som han varit mycket fäst vid i livet, för att han inte skulle komma igen.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Döden VI. Gengångare.