Meddelare: Hulda Lagren  År: 1914

Socken/stad: Hässjö  By/kvarter: Västanbäck

En gammal gumma från Härnösand, som brukar gå här på trakten och sälja pappersblommor, har talat om, att hon varit med och försökt göra "baran" tillsammans med en gammal vidskeplig gumma, som på den tiden bodde ej långt härifrån. De hade gjort efter det gamla vanliga receptet, men det lyckades inte bra för dem. "Jo", mente gumman, "han gick en liten bit, men så stannade han". - (De rullade den iväg förstås). Detta har hon talat om i flera gårdar här på trakten. Hon är lite enfaldig, gumman, så att hon knappast kunnat komma på den tanken att ljuga ihop detta. Hon lever ännu.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Övernaturliga väsen IX. Bära, puke,mjölkhare.