Uppteckning nummer NM-KHA30345

Meddelare: A. Lind  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Boda

Lögdal från Abborråsen 1:

På Abborråsen, ett fjällställe norr på skogen, bodde för sådär en 35 år sedan en gubbe, som hette Lögdal. Han var beryktad som trollkarl. En gång var han till Sundsvall i sällskap med en bredsjögubbe, som de kallade "Käre Fredrik". Fredrik hade lejt med sig en gumma från Bredsjön för att köra ena hästen. Det var "Bolunds änka", de kallade. I stan tog gubbarna till att supa och rumla, så att Fredrik inte kunde hålla reda på sig, och sitt, utan han blev bestulen på alla sina pengar, och det var 300 kronor. Fredrik blev alldeles utom sig, men L. tröstade honom. Nog skulle det bli bra med pengarna, bara han lungnade sig. Åtminstone skulle han få reda på tjuven. Sent på kvällen tog Lögdal Fredrik med sig, och de gick upp till kyrkan. Där knackade L. på dörren, som genast öppnades. Där inne var alla ljusen tända precis som på julmorgonen. Innanför altarringen stod en person. Med denne samtalade L. en god stund, men Käre Fredrik kunde ej uppfatta, vad de sade. Så gick de ut igen. L. hade knutsatt Fredrik att följa honom tätt i hälarna, eljest kunde det gå honom illa. Fredrik var en stor och stark karl, men ändå var han så rädd, att han höll på stryka med. Andra dagen fick Käre Fredrik igen sina penningar så när som på tio kronor. Det var änkan, som stulit dem, men L. kunde så pass, att hon inte på villkor orkade behålla dem utan var tvungen komma och lämna dem tillbaka. Tio kronor hade hon handlat upp.