Titel: "Svinatta"

Meddelare: Skräddare N.E Ritgren  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Då de förr i tiden slaktade grisen sade de, att de höll "svinatta". Redan kl. 2 på natten steg man upp den morgonen. Innan karlarna grep sig an med slakten, döp de sig närapå falla, för att de skulle bli riktigt morska. Så bar det iväg till grisen. Efter att oändligt tumultande fick man fatt honom, satte "trynträe" på honom och drog ut honom på backen och sedan till bryggstugan eller in i köket, där han ludes upp på en släde eller en annan rymlig flake. Utan att först på minsta vis bedöva honom stack man honomi halsen och lät honom förblöda. Ofta dröjde det mycket länge, innan livet flydde, ty man var mån om att göra då litet hål som möjligt, emedan detta skulle sys igen, innan man skållade djuret. Man hade den tron, att inälvorna skulle bli till ohanterlighet sköra, om vatten kom in i djuret. Kalvarna slaktade man på samma sätt. Ofta drevs det grymmaste djurplågeri vid slakten. Det har inträffat, att ur kalv, som blivit stucken på morgonen, legat och sparkat ännu på kvällen.