Titel: Ett fult spratt

Meddelare: Hemmansägare Nils Anton Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Då Erik Arnberg i Flyggsjö var ung, hade han en gång ställt till ett riktigt spektakel. Han och en del andra pojkar var ute i byn en lördagskväll för at "gå på kalas" ( gå till flickorna). I en gård, där de kom in, låg en tattasfamilj på golvet och sov. Tattargubben hade sparkat av sig kläderna, och inga kalsonger hade han utan låg där och "bräsa" ut med benen. Arnberg visste, var tjärbyttan stod. Han iväg efter tjärborsten, som han ordentligt doppat förut, och lade den mellan benen längst upp på tattaren. I sömnen klämde denna ihop benen och kramade ur borsten tjäran. Ögonblicket därefter vakade han, och hade då inte Arnberg haft ett par ovanligt flinka ben att hjälpa sig med, så hade nog hans dagar varit täknade, för tattaren hade blivit rent ursinnig, som ju inte var att undra på.