Titel: I Ångermanland var en präst, som hette Brandell. …….

Meddelare: Anna Stina Berglund  År: 1912

Socken/stad: Selånger

I Ångermanland var en präst, som hette Brandell. Då han jordfäste ett lik, kunde han säga, var den döde hamnat. Nu var det en spektakelmakare, som lade sig i en likkista och hans kamrater förde den till Brandell, att han skulle jordfästa "liket", som han också gjorde. Sedan ville karlarna höra, vart den "dödes" själ tagit vägen. B. gick avsides ett par gånger utan att kunna ge besked, men tredje gången sade han. "Till helvetet bär det nu för honom, men stackars er, som skall svara för hans själ." - Då de öppnade kistan, var karlen död.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner III.