Meddelare: Anna Stina Berglund  År: 1912

Socken/stad: Selånger  By/kvarter: Kungsnäs

Förr i tiden var det en farlig skam att få ett oäkta barn. På frälsarens tid var det en kvinna som hade fyra stycken. Hon hette Lucia. Då hon en dag såg frälsaren komma, gömde hon två av dem i "veommen", för hon skämdes att ha så många. Då frälsaren frågade huru många barn hon hade, svarade hon, att de var två. Då sade frälsaren, att hon skulle få ha de andra osynliga, eftersom hon inte ville att de skulle synas. Från dessa två har "de osynlige" eller "Lucias släkte" kommit, och de är nog till än i dag, för det är så många, som har sett dem.

Ur Hammarstedtska arkivet: Lucia.