Meddelare: Inga Jonsson  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Berge

Det var en mamsell, som sparade med att gifta sig tills hon var 50 år, så att hon skulle slippa få några barn, men - hon fick 12 stycken på en gång, och det var inte större än att de rymdes på ett stekfat. De levde alla så att de fick dopet, men sen dog de också på en gång. - Liknande kan nog inträffa nu för tiden också. Det är ej länge sen. Ett ungt par här i socknen tyckte, att de fick för många barn. Då kom de sams, att de icke skulle ha flera. Det gick bra i sju år. Då blev det två på en gång. Hustrun ansåg detta som ett straff och bekände för barnmorskan, huru de gjort, men hon fick aldrig en hälsodag mera.

Ur Hammarstedtska arkivet. Havandeskap och barnsbörd 2. Barnsäng.