Titel: De höll på bygga ett nytt hus …….

Meddelare: Folkskolelärare Fredrik Ansh Hübinette  År: 1912

Socken/stad: Skön  By/kvarter: Gångviken

De höll på bygga ett nytt hus hos Mellin på Märlo. Ena natten körde kapten Burman förbi gården. På något avstånd hörde han det timra och ordna på det nya huset, men då han kom närmare, var det alldeles tyst och stilla. Där syndes inte till en levande varelse. Men då kaptenen kom upp på sin gård, som låg alldeles i närheten, hörde han åter samma ljud. På morgonen sade han till Mellin, han som rådde om Märlo. "Det blir ett lyckosamt bygge det här, för ni hade osynliga, som arbetade halva natten". Det torde nu vara något över 40 år sedan dess.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sociala förh. II. Nybyggnader.