Meddelare: Johan Månsson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Ede

Den omtalade Rossjö-fin, Johan Jonsson, hade inte vidare trevligt på gamla dagar. Det blev nämligen ovänskap mellan honom och sonen hans, som icke ville veta av faderns trollknep och signerier och därför ej kallade gubben, som skick och bruk varit, då man fått en son. J. Jonsson betraktade detta som sidovörnad av sonen, och det var det ju också. Så var det J. Jonssons sonsöner, som var ute och lekte en dag. Han kunde väl vara vid pass tre år, pojken. Då kom det en stor örn och torvade till gossen så att han svimmade. Far hans trodde, att gammelgubben hade ställt själva den onde på pojken, och han in och till att runddänga gubben, ty han trodde att sonen var död. Men så kvicknade denne till, och då måste de till att komma sams. Då det föddes en son till i huset, blev farfar kallad igen av den där pojken han hade kär som sin ögonsten, och han arbetade oavlåtligt med att lära honom sina konster. - Det var en bäck i närheten, där det alltid låg en skumtapp, som snurrade runt ansoles. Med den hade J.J.-n mycket att beställa. Han brukade sätta en knippe av rönn på den där tappen och röra om den, och naturligtvis hade han några märkvärdiga böner, han då läste. Därmed trodde han sig kunna uträtta en hop i trollväg. Sonsonen, som kallade igen efter honom, fick följa honom sådana där gånger, men gubben varnade honom att ej se tillbaka, då de gick hädan, ty han kunde då bli varse något, som ej var vidare roligt att se. Emellertid blev det ingen trollkarl av den där nye Jon.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm: Trollkunniga I.