Meddelare: Erik Persson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Farfar min låg sjuk i sju år. Så var det en gubbe, som hette Hans Mattsson, som brukade gå till honom på söndagarna och läsa Guds ord för honom. Då brukade det samlas dit folk, så att det blev på lag som en liten Gudstjänst. En gång, då H. M-n varit där och läst som vanligt och fick farfar alldeles frisk, säger farfar: "Att den där ska före mig!" - "Huru kan du säga så?!" frågade en av gummorna. - "Joo", sade farfar, "han hade döden med sig, då han gick ut". - En vecka därefter var H. M-n död. - Men huru kunde farfar se det där? Så det synes nog bra märkvärdigt!

Ur Hammarsedtska arkivet. Döden III. Syn likskaror, i syne.