Titel: Det är många, som inte tror …….

Meddelare: Erik Persson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Näset

Det är många, som inte tror att människoanden går, sedan människan är död, men jag vet då många exempel på, att döda gått igen. Jag hade en kusin nere i Torp. Han var inte den, som ljög. Det brukade han aldrig göra, allra minst ljög han för mej. Han talade om, att han och fyra andra personer skulle ro över från Fränsta till Finsta. Då fick de se en person komma gåendes ifrån kyrkogården och mot sjön. Då de närmare såg efter, kände de igen karlen. Han var från Finsta, men han var död och hade legat i graven i många herrans år, så det var bara hans ande, som gick. Då han kom ned till sjön, fortsatte han ut på vattnet och över till sitt hem i Finsta. Det är då inte så värst länge, sen det där skedde och nog är det sanning, för vi var fem, som såg det.

Ur Hammarsedtska arkivet. Döden 6. Gengångare.