Uppteckning nummer NM-SHA01265

Meddelare: Fru Anna Selina Hallberg  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Mormor berättade, att, då pesten rasade, var det en stor trakt någonstädes, som blev totalt öde. Folk som reste genom den trakten, hade träffat på stora byar och kyrkor men icke en enda människa. Denna trakten kallade de Storjola. Där skulle det vara mycket bördigt. Då folket på andra håll fick höra talas om detta Storjola, reste de dit i stora hopar för att där slå sig ned. Man visste emellertid icke var detta område fanns varför somliga for österut och andra västerut, men alla hade de samma mål. Man hörde aldrig något ifrån dessa Storjolafararna.

Ur Hammarsedtska arkivet: Sägner III.