Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

En flicka gick och vallade kor i skogen. Så blev hon bergtagen och var borta i många år utan att någon visste, vart hon tagit vägen. Men så en kväll kom en gubbe till den där flickans moder och bad henne komma och hjälpa hans hustru föda. Hon följde med och kom till de underjordiskes boning, ty det var en av dem, den där mannen. Fick hon så se, att det var hennes egen dotter, som låg sjuk. Hon var nu hustru åt en jordbyggare. Den sjuka började beklaga sig för modern, huru illa hon hade det ställt på alla vis, men denna kunde ej förmärka annat, än att dottern hade det bra. I en vacker, ren säng låg hon, och allt där inne i rummet sken av guld och silver. Detta sade hon ock. "Tag den där flaskan, som står på hyllan och smörj det kring vänstra ögat, ska du få se huru här i verkligheten ser ut!" sade dottern. Hon gjorde så, och då fick hon se, att sängen endast var några barrkvistar, som låg mellan två klippstycken. Hon hjälpte kvinnan föda och såg till att barnet blev lindat, och förde henne tillbaka igen.

Efter den dagen var gumman så förrådd över att hon alltid såg de osynlige vart hon gick. Kom hon i häbbret, så var de där, och, kom hon i mjölkboden, så var de där och överallt stal de. Men så tog hon och ritade kors på allt, hon hade, och då kunde de ej taga något. - En dag skulle hon gå till källaren, och då låg det en stor groda i vägen. Den sparkade gumman till, så att den flög långt på sidan. Ett par dagar därefter kom någon åter och hämtade henne. Hon hade blivit sjuk, hustrun hans. Då gumman kom till sin dotter, beklagade sig denna och sade: "Jag blev på det här sättet, därför att du sparkade mig, då jag skulle gå i källaren och söka mig något att äta. Så har du gjort kors på allt som är, så att vi håller på få svälta ihjäl".

Om en tid blev den sjuka frisk igen, och, då gumman kom hem, for hon till staden för att träffa en präst, som kunde rättställa sånt, som blivit på tok genom de underjordiske. I staden fick hon se sin måg. Hon gick fram och hälsade på honom. "Ser du mig?" frågade han förvånad. "Ja, jag ser dig med vänstra ögat", svarade hon, men sedan fick hon värk i det, så att hon miste det.

Ur Hammarsedtska arkivet: Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.