Uppteckning nummer NM-SHA01296

Titel: Då vår frälsare var barn, …….

Meddelare: Maria Granbom  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö  By/kvarter: Hallsta

Då vår frälsare var barn, kom han en gång till en kvinna, som stod och bakade. Han bad henne om ämne till en lillkaka, som han själv skulle baka. Den där kvinnan var mycket snål och tog därför bara en liten, liten degbit för att ge honom. Frälsaren lät då den lilla smulan växa mellan hennes händer, och hon stod där och nöp av undan, för undan. Det blev alltid för stort ämne. Till straff förvandlade frälsaren henne till en fågel, och lät henne flyga upp genom skorstenen och ut i skog och mark för att där söka sin föda mellan ved och bark. Det blev en hackspett med röd nacke av henne. Kvinnan hette Gertrud, och därför kallas den där fågeln än i dag Gertrudsfågeln.

Ur Hammarsedtska arkivet. Nm. Fåglar. Hackspett.