Titel: Det var en prost i Torp, …….

Upptecknare: H. Halvarsson

Socken/stad: Torp

Det var en prost i Torp, den prästen skulle vara mycket ekonomisk af sig, inte riktigt bra omtyckt, han slog sig under jord och ansågs hårdhjärtad och ogudaktig. Då en bonde skulle köra till kyrkan på julmorgonen, så stanna hästen, han fick honom inte ur fläcken. Men hur det var gick han och tittade mellan hufvudlaget, han vek ifrån det och titta hvad det kunde vara (mellan hufvudet och remmen som låg öfver hufvudet) och då fick han se prästen, han var betslad och gick i bredd med hästen och drog släden. Han fick hästen igång i alla fall, prästen försvann, när bonden hade fått se honom, och han kunde komma fram med åkdonet sitt.

Ur Hammarstedtska arkviet. Sägner III.