Uppteckning nummer NM-SHA011339

Meddelare: Erik Persson  År: 1908

Socken/stad: Borgsjö

Det var på den tiden, Sankt Ola var regent i Norge. Så for han en gång fram genom vår socken med en armé, men det talas ej om, att de uppförde sig annat än fredligt och snällt. Jämtland och ända ned till Haverö hörde på den tiden till Norge. Då de gick över Bergåsen ovanför kyrkan blev de törstiga, och då stampade Sankt Ola med sin stav i hårda berget, och strax sprang där upp en rinnade källa, som finnes kvar än i dag och kallas S a n k t o l a s k ä l l a. Där fanns också gammal en sten, som Sankt Ola suttit på och som därför blivit nedtryckt på mitten, så att den såg ut som en skål, men nu ha de fraktat bort den.- Santk Ola skall ha givit ritningen (betyder gubbens mun uppslaget, idé till vår kyrka och så ha haft ett skåp i kyrkan med hans bild i. Det där skåpet stod västerst stod i kyrkan, men blev flyttat in i sakristian efter bänkdelningen, ty torparna, som fick sina bänkar där nere, tog till att grymta över att de skulle må sitta lame; Sankt Ola, men det var ju bara dumheter.