Meddelare: Bonde Lars Petter Johansson  År: 1941

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Västerhångsta

Baran var en mystisk varelse, som tillverkades och ägdes av Trollkäringar förr i tiden, ha de trott. Den var av ondo, ty man skulle åberopa djävulen, då man gjorde den. Den såg ut som ett grått ullgarnsnystan och rullade fram på marken som ett sådant. Hans uppdrag var att åt sin ägarinna skaffa grädde från grannarnas kor. Man kunde se, om en ko hade varit ute för baran, för hon fick sår, stora som femöringar på lårens utsida. Till bot däremot rekommenderades tjärsmörja på kospenarna. Den var motbjudande för baran, och han lät den kon vara i fred. Baran släppte ifrån sig på marken en avföring, som liknade sötost. Om man tog därav och brände det i en korsväg i en eld av nio sorts ved, så kom ägarinnan tillstädes i en gets skepnad och försökte sparka ut elden. Om man då kunde såra geten, så att blod kom ut, så förvandlades geten till människa och man fick se, vem som rådde baran. En gång lär det ska ha inträffat, att eldaren med en yxa såret getskepnaden mellan klövarna. Genast förvandlades geten till kvinna, och hon fick i hela sitt liv gå omkring med kluven fot. Om någon tog baraskit och stoppade in den i ett borrhål, som han sedan proppade igen med en träplugg, så blev ägarinnan förproppad där bak, så att hon inte kan göra sitt behov, och då blev hon förstås röjd.

Nordiska museet.Frågelista. S.o.m. sid. 315.