Titel: Om en källa kunde man vara flera gårdar……….

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1932

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Om en källa kunde man vara flera gårdar. På sina håll hade man inga brunnar utan bara sådana där källor. Då gällde det att vara tidigt uppe för att taga vatten. Den som var först fick så´n full, den som kom sist kunde bli utan och fick stå där och tjäna, tills vattnet hade de runnit till.

Vintertiden fick man "fáitae" vattnet på en "vatme". Den var cirka två och en halv aln lång och tre tum bred. Gjordes av björk eller gran tjur. På den drogs vattnet i såar från brunnar och källor. Detta var ett tungt och besvärligt arbete.

Nordiska museet. Frågelista. Brunnar 2. S. 703.