Titel: Springvatten lade man ofta nog till ladugårdarna……….

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1932

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Springvatten lade man ofta nog till ladugårdarna. Även detta med borrade stockar. Trätappar. Dom gav fint och bra vatten. Far min hade springvatten i ladugården och likaså vid sommarstugsknuten.

Från källan, Anna-Gretas källa till ladugården var det väl en 150 alnar. Grannen Lindfors hade också springvatten (Arnes källa). Från den källan togs Höglunds också. Den ledningen var väl 300 alnar, kanske mera. Alla dessa ledningar var färdiga då jag var barn. Delvis hade man gemensamma ledningar.

I källan var nergrävd en stock mot källans botten. På stocken lades en sten, som höll nere stocken, så att den inte lyftes upp av tjälen.

Nordiska museet. Frågelista. Brunnar 2, s. 700.