Titel: Med (friare)-gåvor uppvaktade man endast en enda. …….

Meddelare: Torpare, Slaktare Olof Petter Höglin  År: 1943

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Järkvissle, Högland

Med (friare)-gåvor uppvaktade man endast en enda. Att gå till flera samtidigt gick gärna inte för sig.

Någon tid för gåvornas överlämnade vet jag inte var bestämd. Det var när det föll sig bäst, hemma eller i fäbodarna, det var lika välkommet.

Inskrifter på gåvorna känner jag inte till, och förresten, nog fick man jäntor utan att de skulle ha gåvor.

Jo, nog var gåvorna använda i arbetet. Sådana ville man nog visa, och ju finare de var, desto stoltare var man över dem. Dom satt man inte under ena skäppo. Och nog förekom det att man köpte friaregåvor. Bara man kom med en vacker sak, så var det väl ingen som frågade efter varifrån den kom.

Nordiska museet. Frågelista. NM. 29.Friaregåvor.