Titel: Björnjakter.

Meddelare: Torpare, jägare Karl Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget

Håkan var duktig att gillra björn. En dag hade han fått en stor björn i järnet som levde om som ett riktigt syndastraff. Men Håkan tog en stör och gick dit och lappade till honom så att han domnade av, för den där Håkan var nog mordisk om så skulle vara. Och stark någonting alldeles otroligt var han, varför han lade björnen över axeln och kånkade iväg med honom. Men hur det var, så kvicknade väl björnen till och började på att sätta klorna i Håkan (Håka på Anderberget). Men då slängde han björnen i backen, så att det sjöng efter det och så gav han honom ett nyp till av stören och den gången behövde han inte slå en gång till för då var han fördömdad, Håkan där.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.