Titel: Jakt på förtrollade älgar.

Meddelare: Skogsarbetare Lars Backberg  År: 1934

Socken/stad: Liden

"En Petrus Lind och en Erik Ålander var borta på Funnelsjöåsen och fick upp en älg. Och dom sköt den, och nära var dom som tvärs över stuggolvet här och en stor älgoxe var det. Men den stöp inte. Dom sköt skott på skott, men oxen stod bara och glodde och slogs med hundarna. En Petrus sköt väl en elva skott och en Erik fem, men då satte han emot dem, och seckeln (saliven) rann och tungan hängde halvalns ut genom käften på honom och manstolen reste sig och blev så lurvig. Då vart dom rädd och sköt och gömde sig. Då gick älgen ifrån dem. Men de fortsatte nästa dag och höll efter honom igen, och då sköt dom två skott på honom, men då tog han undan, och då letade de honom den dagen ut, men de fann honom inte. Tredje dagen kom ett lag till och letade. Men några veckor efteråt fann dom igen honom, död förstås. Men alla skotten hade tagit. Det var det förstås, att geväret inte hade dödat."

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.