Titel: Jakt på förtrollade björnar.

Meddelare: Skogsarb., torpare Oskar Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget

Se det var en gång gubben Staverman hade björnjärnet ute, och då gick en björn i. Men så slet sig den där björnen och gick upp i Järkvitsleberget och gjorde sig ide i en myrstack. Så var det en gubbe, som skulle hugga ved och fällde ett träd över myrstacken. Då kom björnen fram och gubben höll på att gå åt för björnen, men han tog sig väl hem. Då ger sig hela byn ut och skulle ta den där björnen. Men det lyckas inte. Och Sillre by blev likaledes med på den där jakten. Och Åsen och Kväcklinge byar också. Men björnen klarade sig. Men så hade de satt sig för att inte ge gubben Staverman bud att hjälpa dem. Men då de hade arbetat med honom i tre veckor och inte fått något av honom, så måste de skicka bud på Staverman, för han hade gjort det omöjligt för dem att få död på björnen.

Gubben hade sagt: Dom får väl hålla på så länge. Dom är väl glad att skicka bud på mej någon gång! Och på kvällen, då han kom till Kväcklingen hade han yttrat: I morgon är han död! hade han sagt. Men det ville dom inte tro förstås, inte. Men det gick den vägen. Han sköt honom på morgonen. Han håll inte på så länge, han inte. Men då dom kom till Kväcklinge med björnen, så var det kula vid kula i hela björnen. Bara insnodda i pälsen, dom hade inte kommit längre. Men gubben Staverman hade sagt: Bara jag få se vitögat på honom, jag, så ska han vara död. Och han sköt honom också i ögat.

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.