Titel: Lobås.

Meddelare: Torpare, skogsarb. Oskar Karlsson Mård  År: 1934

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Anderberget, Sillre

Denna var konstruerad ungefär som en s.k. gaphytta. Den hade alltså tre väggar, av vilka dock bakväggen var lägst, ungefär 70 cm. Sidoväggarna voro högre fram än bak, ca. 1,5 m. höga fram och 0,7 m. baktill. Avståndet mellan dem var ungefär 1,5 m., längden på dem 2,5 m. Taket utgjordes av en tung lämn, som var så anbragt, att den föll ner, då gillringen vidrördes. Den föll därvid mot en stock, som var lagd på marken parallellt med bakväggen. Tack vare denna stock kunde en innestängd inte gräva sig ut.

Även dessa giller kunde ha konsekvenser för människan. En norrman kom hit över och fann på en sådan där lobås. Han överraskades av en regnskur och gick in i en gaphytta, som han trodde sig ha funnit. Lämnen föll ner och norrmannen blev inne, - och man skall veta, att dom hade sten och sattyg på den, så att den var tung utav bara den, - och där satt han tills lobåsägaren kom. "Slika bon i skogen!"

Nordiska museet. Frågelista. Jaktens och fiskets folklore. Avskrift av Ulma 8317, 8318, 8319.