Meddelare: Sigrid Margr. Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Bränne

Det här skall ha inträffat i Tossingsbodarna, och det är Stina i Trollsvej, som har talat om det för mig.

En kväll kom det en främmande kvinna till bopigan, då hon satt och mjölkade, och bad, att hon skulle få tröjan, hon hade på sig, "men du ska inte ge mig den i Guds namn, för då kan jag inte ta den," sade kvinnan. "Så ger jag dig väl den i fans namn," mente bopigan och räckte henne tröjan, som den andra tog och gick bort med.

Nästa kväll kom där en främmande vit ko till fähuset, och hon var så enträgen att få komma in, att hon måste få det. Så skedde även nästa kväll, men då kom även den främmande kvinnan, och hon sa, att pigan skulle få kon i stället för tröjan. "Men du få inte mjölka henne alldeles tom," sa hon, "för då blir det ute med henne."

Pigan hade kon i fem år, och det var en ofantligt bra ko. Men så föll det henne in att se, om det var sant, det kvinnan hade sagt om denna ko. Hon mjölkade henne alltså till sista droppen, men då blev "sten all" (= stendöd) på en enda gång. Det var en viterko.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet.