Titel: Polka.

Upptecknare: Carl C-son Liljedahl
Meddelare: Carl C-son Liljedahl  År: 1944

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Kvissleby

Polka var någon, vad jag kan tänka, polkett, som dansades småhoppande och fort medan polska dansades med ännu större fart, slängpolska, då en hoppade och den andra steg som det hette: Stiga polska och hoppa polska, då pojken steg och flickan hoppade. Även förekom en slängpolska då man "kaggade". Man höll ihop och kastade sig runt som en snurrande tunna, varför det var bäst för andra att hålla sig på lagom avstånd för de kaggande. Den dansen visade prov på livsglädje, ty endast glada ansikten visade sig i danslokalen då. De gamla danserna, som polska, polkett, hambo slutade omkring 1920, men någon gång ännu förekommer gammal dans vid någon festlighet såsom årsmöten med supé.

Nordiska museet. Frågelista. Danser Bd 4, sid. 609.