Titel: Spökerier.

Meddelare: Fabriksarbetare Fredrik Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Ofta körde två körare samtidigt med järn till Sundsvall. De hade då mellan sig ett lass med järn utan körkarl. En gång var det två bönder, som hade givit sig iväg på detta sätt. Då de kommo till Hemgrav eller Hällsjömoan, sågo de plötsligt en man i vit skjorta och byxor bredvid vägen och fälla ett träd, - han högg så att flisorna yrde. Det var mitt i natten, och just där vägen gjorde en krök. I det ögonblicket de upptäckte mannen, kom ett spann emot dem i full karriär. Den som körde av bönderna ropade till sin kamrat: - Kör ur vägen. Det kommer en körare. - Det behöver jag inte, ropade den andre, som just såg, att den flytande tog gent över kröken, där gubben stod och högg. I detsamma lossnade selstickorna för mellanhästen, trots att de just körde uppför en backe. Spannet och gubben försvann i detsamma.

Vid Hällsjömoarna har varit en gammal avrättsplats.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare bd II.