Titel: Ormen kryper in i folk

Meddelare: Gästgiverska Margret Hedberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

De har här på trakten fullt och fast trott, att "årmsnälla" brukar passa på och kryper in i folk, som ligger och sover ute på marken. De berättade i min barndom om en man, som hade så svår huvudvärk att han lade huvudet på dörrtröskeln och bad dem slå ihjäl sig. En person tog på skämt och slog med yxhammaren i tröskeln. Av den dunsen sprack den sjukes huvud, och då krälade där ut en massa "årmsmäller" De hade förökat sig inne i skallen på honom.

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringarna. C. Jakt, djurfångst och fiske. h. ) Föreställningar om visst villebråd - bruk i anledning därav.