Skriv ut   Dela: Facebook   Twitter

I museets arkiv finns en stor samling uppteckningar av folkminnen. Berättelserna handlar om årets högtider, seder och bruk, händelser och sägner.

Vi vill göra dig som läsare uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare, i fråga om religion, folkgrupper och traditioner, skiljer sig från vår tids synsätt.

De flesta är upptecknade av Levi Johansson under 1910-talet första årtionden och består av berättelser nerskrivna efter samtal med folk ute i bygderna. De övriga uppteckningarna är gjorda på 1930-talet och framåt, ofta som svar på frågelistor från Nordiska museet.

Levi Johansson föddes 1880 i Stornäset, Vilhelmina socken. Hans stora intresse genom livet var folklivsforskning. Han gjorde uppteckningsresor i Medelpad, Ångermanland, norra Jämtland, södra Lappland och två socknar i Västergötland.

Pil Läs mer om Levi Johanssons liv och verksamhet

Per Ulin