Index was out of range. Must be non-negative and less than the size of the collection. Parameter name: indexParam: Kampanj Murberget | Länsmuseet Västernorrland

Om oss

Välkommen till Murberget!

Vi ligger på Murberget i Härnösand. Här finns en modern museibyggnad med utställningar, butik och kafé samt ett friluftsmuseum med hus och miljöer från 1800- och 1900-talen.

Verksamhet

Aktuella projekt

Museet är engagerat i en rad stora och små projekt tillsammans med olika samarbetspartners.

 Läs mer om aktuella projekt

Rapporter

Här kan du söka och ladda ner rapporter över dokumentationer som utförts i Västernorrland.

 Till rapporterna

Konferens

På museet finns både stora och små lokaler att hyra. Om du vill kan du kombinera konferensen med visning av utställningarna.

 Läs mer om de lokaler vi kan erbjuda

ABM Resurs

ABM Resurs drivs av museet, Landsarkivet i Härnösand och Länsbiblioteket Västernorrland. Syftet är att öka samarbetet mellan institutionerna.

 Läs mer om vad ABM Resurs gör

 

Arkeologi

I tusentals år har människor levt i Västernorrland. I landskapet finns spår som kan berätta mer. Museets arkeologer samlar ständigt in ny kunskap. Visste du att det finns omkring 10 000 fornlämningar i länet?

Läs mer om arkeologernas arbete

Byggnadsvård

Behöver du råd inför renoveringen? Museets byggnadsantikvarier kan svara på frågor om alltifrån färg och material till hur väggarna ska isoleras. Inom uppdragsverksamheten arbetar vi också med antikvarisk medverkan vid restaurering av kyrkor och andra lagskyddade byggnader.

Läs mer om byggnadsantikvariernas verksamhet

Konservering

Att ta hand om gamla föremål är ett hantverk. Museets konservatorer jobbar både med att sköta om museets föremål och med uppdrag ute i länet. Även som privatperson kan du få goda råd!

Läs mer om vad en konservator gör

Hemslöjdskonsulenter

På museet finns länets hemslöjdskonsulenter. De arbetar med att föra vidare kunskapen och intresset för hemslöjd. De håller i kurser, slöjdträffar och slöjdklubbar för barn.

Läs mer om hemslöjdskonsulenterna

Kulturarvs IT

Kulturarvs IT skannar och registrerar arkivhandlingar, böcker och skrifter, foto- och föremålssamlingar för att göra materialet tillgängligt och sökbart på nätet.

Läs mer om verksamheten på Kulturarvs IT