FotografierBildnummerFo-19980229    Ur Ådalens släktforskarförenings bildarkiv

MotivordBostadsinteriör, Grupporträtt

FotografSten Berglund

Plats: Forsed Ytterlännäs Kramfors Ångermanland 
Fotot är daterat till 1918

Poststationen i Forsed. I farmors stuga, sommaren 1918.
på bilden sitter t.v Enar Berglund (Barbros pappa),???(Barbros mamma) och en väninna till dem. Det är sommar. Stugan är ganska nybyggd. Barbros farmor blev änka efter folkskolläraren Johan Berglund 1914 och bodde kvar i skolhuset med sonen Sten, efterträdaren, ett tag även sen han gifte sig 1917. En tredje son ??? satte igång med att bygga den enkla stugan åt sin mamma och sin frånskilda syster, Göta Dalgren. Den senare förestod poststationen i byn och även den fick rymmas i det enkla rummet som syns på bilden. Vid ett tredje fönster stod postbordet, ett skåp med fack för post och blanketter och ett litet kassaskåp. I ytterdörren fanns en lucka för betjäningen av postkunderna.
Barbros föräldrar gifte sig i slutet av augusti 1918. I augusti 1919 föddes Barbro i sängen i hörnet av bilden. Hennes pappa var då lärare i Strömnäs skola i Gudmundrå.Vilken frid det vilar över bilden! En rullgardin är till hälften neddragen för att skydda kameran från det starka solskenet. På väggen syns bl.a Barbros farfars barometer och en tavla med livstrappan. På golvet trasmattor. Dragspelssängen var praktisk i den lilla stugan som förutom rummet och köket även fick en kammare uppe på vinden så småningom. Rummet värmdes med järnkaminen och i köket fanns järnspisen.
Huset var Barbros farmor och farfars(?) bostad ända in på 1930-talet. Numera är det rivet.
(Berättat för mig av Barbro Johansson)Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 6 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter


Information


Du kan tyvärr inte beställa bilder som tillhör Ådalens släktforskarförening eller Skönsberg i bild, eftersom vi inte har tillgång till originalen.

Läs mer om fotosamlingenUpptäck mer


Skola Klassfoto

BOSTADSINTERIÖR LANTARBETARBOSTAD

BÅT MAN ÄLV

Tavla

Avslag

Hatt