FotografierBildnummerFo-19980851    Ur Ådalens släktforskarförenings bildarkiv

MotivordBro, Grupporträtt

Fotograf- Jensen

Plats: Kramfors Björknäs Gudmundrå Ångermanland 
Fotot är daterat till 1930-tal

-"Bilden är troligen tagen vid byggandet av bron över inloppet till Kyrkviken. Första bron byggdes i samband med att ett beslut om Sandöbron kom.

Min pappa, Enar Berglund, blev kontaktad av Kramfors bolagschef som hade önskemål för industrins del av en väg söderut från Kramfors fabrik och då också av en bro. Fick han löfte om detta så fick min pappa löfte om alla Kramfors bolags röster (det var 30-gradig röstskala på den tiden). Med det avtalet kunde min pappa genomdriva att Sandöbron kunde byggas. Det fanns många motståndare, bl.a i Nora och Sandslån".

-"De hävdade att Kungsvägen alltid gått genom Nora. Noraborna fick nöja sig med att deras färja i Veda - Nyadal skulle förbättras. Boende i Sandslån fick löfte om en bro över till Hammar".

-"På bilden kan jag urskilja som nr 2 i bakre raden fr.v byggmästare Röös i Frånö, nr 7 är min pappa Enar Berglund, nr 10 August Åström, nr 12 Nils Björk, Kramfors bolag, nr 15 E.A. Edlund, kommunnämndens ordförande, nr 21 Rosén och nr 22 Torsten Näslund, kommunens kassör".

-"De som utförde arbetet står snällt på knä framför, för att de andra som väl kommit för att inspektera skall synas".

-"En av mina vänner Holger Mehle, född i Frånö 1913, berättade att just där bron byggdes brukade han och hans kamrater bada. Att kunna simma över sundet var bevis på deras simkunnighet. Där fanns det då rester av brädstaplar från Björknässågen på andra sidan. Där kunde en tjock planka skjutas in stadigt och bli en bra svikt för simhopp ut i badet".Av Ingrid Norberg 2002-08-04 14:23:56
Bröderna Enar Berglund och Sten Berglund var födda i Ytterlännäs, båda var folkskollärare och politiker.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 7 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter


Information


Du kan tyvärr inte beställa bilder som tillhör Ådalens släktforskarförening eller Skönsberg i bild, eftersom vi inte har tillgång till originalen.

Läs mer om fotosamlingenUpptäck mer


BOSTADSHUS RIVNINGSHUS

PARK BYGGNAD

KYRKOINVENTARIE HELGONSKULPTUR KYRKA

Vävprov

Knapp

Kopp