FotografierBildnummerFo-19990431    Ur Ådalens släktforskarförenings bildarkiv

MotivordDragspel, Man

Plats: Näsåker Ådals-Liden Sollefteå Ångermanland 

Jonas Väström, kallad "Mölings-Jonas", som odlade metmask under golvet på vintrarna och sålde för 10 öre styck.Av Arne Kristoffersson 2004-06-23 13:09:43
Bilden föreställer min farmors morbror f 1860 i Rå, Ådals-Liden.

Av Roland Sundvall 2009-11-07 22:53:32
Jonas boende var beläget vid ett skogsparti längs inne vid byn Stormons vägslut. I mitten av stugan var en eldhärd belägen. Golvet bestod av kompakt jord.

Min farmor Kristina Karolina Lidfors berättade för mig som liten grabb(1950-talet)att "Mölings-Jonas" hade en otrolig aptit. Där han bjöds, så åts det av allt han orkade. Det var ofta förr när någon åt väldigt mycket, blev kallad för "Mölingen". Min farmor brukade ibland detta uttryck, när jag och min storebror åt mycket.

Min mor Ingrid Sundvall och hennes far Anselm Näsström träffade Jonas ett flertal gånger på sin vandring till släktingar i Holafors.

Av Roland Sundvall 2009-11-08 12:15:00
Jonas Väström hade två systrar. De blev även nämnda som ”Mölingen” i sina namn. Det var ”Mölings-Inga” och ”Mölings-Johanna”. Det båda bodde tillsammans i en liten stuga vid "Jungfruberg" söder om Holaforsberget, ca. 2 km öster om Jonas. Dess läge var vid övre sidan av gamla landsvägen (nuvarande riksväg 90) Näsåker-Junsele.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 7 + 8 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter


Information


Du kan tyvärr inte beställa bilder som tillhör Ådalens släktforskarförening eller Skönsberg i bild, eftersom vi inte har tillgång till originalen.

Läs mer om fotosamlingenUpptäck mer


KONTORSBYGGNAD

ELDSTAD

MAN

Mössa

Skolplansch

Stol