FotografierBildnummerFo-19991093    Ur Ådalens släktforskarförenings bildarkiv

FotografPaul Lundin

Plats: Näsåker Ådalsliden Sollefteå Ångermanland 
Fotot är daterat till 1947

Strömnäsgården i Näsåker, uppfördes i timmer 1872 av inspekt. J. P. Sjödin för Härnösands Ångsågs AB. Brädfodrades och tillbyggdes med veranda 1927.
Byggnaden övertogs tidigt av Strömnäs AB och senare av Svanö AB. Insp. Carl Östlund från Kramfors lät friköpa gården och öppnade hotellrörelse. Gården var en omtalad samlingspunkt under bolagstiden från 1890 och framöver. Den driftige Östlund med en fröken Godin från Härnösand som värdinna lät om vintrarna anordna slädpartier och hästkapplöpningar nere på Ångermanälvens is ovanför Nämforsen.
På höstkvällarna hölls punchaftnar och en trappa ned till älven byggdes av tomma champagneflaskor. Det kom bl.a. tyska grevar och engelska baroner dit på somrarna för att fiska och snara lax i Nämforsen. Vid 1940-1950 tjänstgjorde gården som tillfällig prästgård, och under Nämforsens kraftverksutbyggnad var den kontor åt vattenfall. Numera tjänstgör den som bostad åt en veterinär med familj.Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 5 + 4 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter


Information


Du kan tyvärr inte beställa bilder som tillhör Ådalens släktforskarförening eller Skönsberg i bild, eftersom vi inte har tillgång till originalen.

Läs mer om fotosamlingenUpptäck mer


INDUSTRIOMRÅDE BOSTADSHUS

BYBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE

STEN

Halskläde

Skära

Nålhus