FotografierBildnummerFo-A12138  Mapp: 706   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordFrikyrka

FotografEwa Fägerborg

Plats: Norråker Tåsjö Strömsund Ångermanland 
Fotot är daterat till 1970

Norråker, Sion Baptistkapell
Av Irma Alexandersson 2007-07-30 09:21:26
SION, kapellet i Norråker

År 1944 togs initiativ av två bröder Erik och Hugo Thellbro till ett kapellbygge i Norråker. Bröderna tillhörde babtistförsamlingen i Tåsjö, som var en gren av Örebro Missionsförening. Skog köptes och sågades våren 1944.

På hösten samma år göts källare och sockel till bygget. I juli månad påbörjades träarbetet av Rudolf Sandström
från Kyrktåsjö samt Gunnar Eriksson och Hugo Thellbro från Norråker. Erik Nilsson tog ledigt två månader från sin pastorstjänst i Sjulsmark för att hjälpa till med kapellbygget. Emma Wiman från Fågelsta i Västergötland, en evangelist som haft sin predikotjänst i Norråker under året 1943 t o m våren 1944 återvände till Norråker efter sommarens slut med en summa kollektpengar som församlingar i hennes hemtrakt samlat till bygget. Många medlemmar i Tåsjö Babtistförsamling Betania kom till hjälp och kapellet, som fick namnet Sion stod färdigt att invigas den 8 november 1945, då pastor Ivar Sääv från Örebro Missionsförening deltog.

Evangelisk verksamhet hade bedrivits i Norråker sedan början av 1900. Pionären i den babtistiska verksamheten
i Norråker var Märta Mattson gift Eriksson, som redan år 1902 startat söndagsskola som hon sedan med vissa mellanrum fortsatte med till sin bortgång 1942. Makarna Eriksson hade år 1934 iordningställt en möteslokal på 9x4,5 m i sitt hem. Denna lokal användes fram till 1939 av olika kristna samfund och av kyrkan även för konfirmationsundervisning. Med kapellet Sion fanns nu både möteslokal och en fast bostad för evangelister.

Den 22 och 23 februari 1958 bildades en egen babtistiskt församling i Norråker med namnet Sion. Pastor Karl Andersson, Frösön kallades att leda denna högtid.

År 1993 fick kapellet Sion en tillbyggnad med en handikappanpassad entré.

Källa: Gunnar Eriksson, Norråker.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 5 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


SÅGVERK FRILUFTSMUSEUM INTERIÖR

Skola

VINTERBILD HÄRBRE HEMBYGDSGÅRD

Skolplansch

Lakan

Kam