Fotografier



BildnummerFo-A17157  Mapp: 329   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordBäck, Skogsbygd

FotografViktor Lundgren

Plats: Gårele Junsele Sollefteå Ångermanland 




Av li lindström 2009-02-08 11:15:06
Vad betyder Gårele? undrar en presumtiv ortsbo.

Av Biret Máret Kallio 2010-05-01 17:08:11
Ett utsnitt ur min kommande kandidatuppsats i arkeologi
(hoppas att de samiska bokstäverna går fram):

Áldá är ett gammalt samiskt ord med stark tillknytning till heliga platser från stenåldern. Det finns många av dem – icke bara det förnorskade ”Alta”. Några eksempler fra Várjjatvuonna (Varanger-fjorden): Áldá i Unjárgá (Nesseby), som ibland kalles ”Aldon” (förnorskat), Cearrotáldá, Juvravuonáldá, Áldá-áhkku, Sieidevákáldá, Ordabuolžáldá, Álddarbákti.

Namnet Áldá - eller varianter som Álddár - finns över hela Sameland. Det är namn på samiska Bassi, ”heliga" platser - en del med hällristningar, s.k. "offerringar", sieiddit (seitar), gravar.

Några Áldá-namn jag vet om är kopplade till andra namn som tyder på hög ålder.
I det Áldá (Alta) som i dag är Finnmarks största stad ligger et berg som på samiska heter Gorrevárri och på norska kallas för ”Komsa”. Nedanfor Áldá (Aldon) i Unjárga (Nesseby) finns en plats som på samiska heter Gorg?ehat (förnorskat ”Gornitak”).

Det samiska ordet ”gorrehat” betyder ”ett ställe där man kör eller går (klättrar) på land från vinterväg på is”. I Guovdageaidnu (Kautokeino) betyder det också "ett ställe där en stig går upp från lägre liggande terräng". Innan vägar kom till var det vattnet som var färdselsåra, frusent eller icke. Det finnes flera sådana ställen.
Verbet gorrit betyder "kjöra eller gå (klättra) upp på land från vinterväg på is". Verbet goargnut betyder "klättra, stiga upp; staka uppför en älv".
Citat från http://hembygd.junselebyar.se/garlehojden.html
"På gränsen mellan nuvarande Junsele och Ådals-Lidens socknar i norra Ångermanland ligger berget Gårelehöjden på norra sidan av Ångermanälven. Namnet har stavats olika genom tiderna, och i den äldsta handlingen som är en nybyggesresolution från år 1794 stavas det Gårelehögden. Olika stavningar följer i en mängd handlingar under första hälften av 1800-talet, som t.ex Gorelehögden, Gålehögden och Gårelshögden. Enligt Torsten Bucht skall namnet härleda till ordet lera eller smuts, dialektalt "gör", som syftar på den leriga marken vid Gåreleselet."

Den tolkningen av namnet tror vi inte på. Nedanför Gårele-(höjden) finns en badplats, som man gott kan tänka sig har varit en "gorrehat".

-o- uttalas -å- på samiska

Skriv kommentar

Förnamn Efternamn
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 2 + 2 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter




Upptäck mer


ÄLV JORDBRUKSBEBYGGELSE

Skola

FRITID LANDSKAPSVY

Stol

Teckning

Broderiram