FotografierBildnummerFo-A18364  Mapp: 700   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordOrdenslokal

FotografInger Vennerström

Plats: Västerhus Själevad Örnsköldsvik Ångermanland 
Fotot är daterat till 1973

Västerhus, Ordenshus Logen Fasthet
Av Lars Håkan Nilsson 2007-10-30 00:02:35
Logen, som huset kallades i byn, byggdes som ordenslokal av logen Fasthet. Någon gång i slutet av 1970-talet köptes den av Västerhusortens Intresseförening som sökte medel för att rusta upp lokalen för att använda den som föreningslokal. Möjlighten att överta f d Västerhus skola kom dock emellan, varför skolan i Västerhus köptes av Örnsköldsviks kommun 1983. Det blev skolhuset som som rustades till föreningslokal i stället.

Något år efter att Västerhusortens Intresseförening övertagit skolhuset, såldes logen och kom att användas som lagerlokal. Logen revs 2007. På tomten kommer det att uppföras ett bostadshus (2008).

Logen låg, om man ska vara noga, i Västeralnäs by (inte i Västerhus). Som på många andra platser i landet ordnade Postverket "namnutvecklingen". Så blev det även i Västerhusorten (det begrepp som oftast används lokalt om det syftas på hela området) eftersom själva postlokalen var belägen i Västerhus (till mitten av 1970-talet). Huvuddelen av Västerhus by (undantaget de hemman som tvångsförflyttades "längst bort i byn", till Forsån, som följd av laga skifte), hela Västeralnäs by och landsbygdsdelen av Österalnäs by, hade på den tiden postadressen Västerhus. Inte konstigt om det (fortfarande) både sägs och skrivs Västerhus, även om det är Västeralnäs eller Österalanäs som åsyftas.

Även hemmanen som tvångsförflyttades vid laga skifte, kom "hantras" av Postverket eftersom deras post levererades från posten i Moliden. För att skilja dena del av byn, från resten av Västerhus kom belägenshetsnamnet Forsån att användas. (Forså kvarn, som förekommer på flera bilder i Murbergets bildarkiv, ligger således i "Forsån" i Västerhus by i Själevads socken, men har postadress Moliden.)

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 9 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


BOSTADSHUS BONDGÅRD

ÄLV BÅT HUSVAGN

FLYTTBLOCK SKOG

Ask

Huvudbonad

Linfäste