FotografierBildnummerFo-A1954  Mapp: 436   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordBondgård, Bostadshus, Hembygdsgård

FotografBo Hellman

Plats: Tåsjö Strömsund Ångermanland 
Fotot är daterat till 1953
Av Irma Alexandersson 2007-06-03 15:58:12
Hembygdsgården i Kyrktåsjö kommer från Tjädernäset, Tåsjö och har en gång tillhört makarna Jonas Mattias Henriksson och Helena Erika Jakobsdotter. Helena och Jonas Mattias gifte sig 1865 och bosatte sig i sin nyuppförda gård i Tjädernäset.

Jonas Mattias föddes 1829 och var son till Hindrik Hindriksson o h h Anna Johansdotter i Västertåsjö. Helena Jakobsdotter föddes 1842 i Norrby, Tåsjö, och var dotter till Jakob Jakobsson o h h Karin Danielsdotter.
Hustru Helena dog 1907 och hennes make Jonas Mattias Henriksson dog 1913.

Sonen Henrik gift med Jenny Olivia Jonsson övertog föräldragården och lämnade den i sin tur till dottern Emma. Emma gift med Algot Dahlberg sålde gården till Hembygdsföreningen i Kyrktåsjö 1947 och byggde ett nytt hem i Tjädernäset. "Henrik Jons", som gården tidigare kallats byggdes upp i Kyrktåsjö som Hembygdsgård och fick behålla det mesta av sin inredning. I köket finns två stora högsängar bevarade, den ena med en sekretär på ena gaveln. Små utdragbara lådor är placerade på sängarnas kortsidor. Där fick de som var minst sova. Annars förvarades sättspotatisen där. Huset har två våningar. Kök och två rum samt hall finns på den nedre våningen och ett stort och ett mindre rum och en hall på den övre våningen.

I början av 1900- talet hölls s k "ambulerande skola" i gården. Det stora rummet på övre våningen är nu inrett som en skolsal. Många gamla ting är samlade i hembygdsgården.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 1 + 7 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


STADSMOTIV SEGELBÅT SMÅBÅTSHAMN MOTORBÅT

FRILUFTSMUSEUM MAN

VINTERBILD TRÄD

Skolplansch

Rya

Rya