FotografierBildnummerFo-BG129  Mapp: 436   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordBarn, Bondgård, Bostadshus, Kvinna

Plats: Västertåsjö Tåsjö Strömsund Ångermanland 
Fotot är daterat till 1913

Byggnad ca 70 år, Norlins.
Av Irma Alexandersson 2007-06-03 15:58:12
HANS SVENSSONS GÅRDEN I VÄSTERTÅSJÖ.

I byggnadens finrum var gardiner målade på fönsterglasen. Ovanför det ena fönstret var en gåspenna och ett brevpapper målade. Ovanför det andra fönstret var en harpa målad. En öppen spis fanns i rummet.Väggarna i hallen var blästrade. Huset var rödmålat.

De första som bodde i huset var Hans Svensson född i Ström 1808 och hans hustru Brita Greta Hindriksdotter född i Västertåsjö 1814. De gifte sig 1836, flyttade från Ström till Västertåsjö 1838 och lät bygga huset på den hemmansdel, som Brita Greta fått av sina föräldrar Hindrik Hindriksson o h h Anna Johansdotter. Efter Hans Svensson och hans hustru Brita Greta övertogs hemmanet av sonen Henrik Hansson Westerlund med hustru Lisa Ulrica Tåqvist.
DotternUlla gift med Anders Norlin blev därefter ägare. Lisa Ulrica bodde kvar i sitt hem fram till sin bortgång. Ulla och Anders Norlin uppförde sin byggnad på gården 1899. På Hans Svenssons gården finns också en äldre mindre byggnad med ett rum och ett kök med bakugn för tunnbrödsbak, renoverad med bibehållen stil och rödmålad.
På 1930- talet flyttade Lisa Ulricas dotterdotter Anna med familj in i föräldrahuset och bodde där till 1938.
Huset revs därefter. Fastigheten har varit i släktens ägo sedan 1700- talet och byggnaderna har ägts av Hans Svensson med hustru Brita Greta, deras son Henrik Hansson Vesterlund med hustru Lisa Ulrica och deras svärson Anders Norlin med hustru Ulla.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 4 + 8 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


VINTERBILD BOSTADSHUS

FRIKYRKA

FRIKYRKA

Servis

Skolplansch

Mangelbräde