FotografierBildnummerFo-U995  Mapp: 416   Ur Länsmuseet Västernorrlands bildarkiv

MotivordFiskeläge, Höga kusten

FotografBo Hellman

Plats: Ulvön Nätra Örnsköldsvik Ångermanland 
Fotot är daterat till 1949

Lättpanna och lättränna.

Fjärrfiskeläge med kapell och lämningar efter tomtningar. Tätt bestånd av sjöbodar och kokhus samlade kring den gamla hamnkanalen. Kapellet som ligger högre upp är från 1771. Läget är anlagt av Gävleborgare och därefter använt av fiskare från Ullånger. Söder om fiskeläget en koncentration av tomtningar lämningar efter enkla byggnader som använts i samband med säljakt under förhistorisk tid. I området ingår även spår av malmtäkt från 1700-tal till 1900-tal i berget ovanför hamnen.
(Ur Riksintressen Y-län register)

En anordning för att färga bomullsnäten. Färgen kokades av färska grankottar, albar, soda och salt. Sedan den silats, lades skötarna ner i den heta "lättan", sedan drogs de upp i rännan och överloppsfärgen fick rinna tillbaka i karet, för att återanvändas. Lettarännan var gjord av en stock togs av kyrkoherde Sundelin till fastlandet och ställdes innanför dörren till Gamla Kyrkan i Vibyggerå.
(Uppgifterna har lämnats vid besök 2004-10-22 av Birgitta Wedin)
Av Sven Bodin 2010-07-22 08:49:38
letta= fornnordiska: färga, finns i ordet anlete och i det dialektala växtnamnet horleta, vars rot kvinnor använde som smink.

Skriv kommentar

Förnamn   Efternamn  
Gatuadress Ort
E-post Säkerhetsfråga (lös räknetalet) 6 + 4 =  
 
Skriv ut  Skriv ut Dela: Facebook Twitter
Upptäck mer


FISKELÄGE BOSTADSHUS FISKELÄGE FISKAREBOSTAD

MINNESMÄRKE STATY

GRUNDSKOLA PENSIONÄRSHEM SKOLA

Tapetprov

Linfäste

Hårkam